Jajeczna sałatka z kalafiorem i ogórkiem

Letnia sałatka z kalafiorem i ogórkiem małosolnym
Autor: Shutterstock Schłodzona sałatka z kalafiorem i ogórkiem małosolnym ukoi ciało nawet w największy upał
łatwy
30 min
4

Jajeczna sałatka z kalafiorem i ogórkiem to pyszne połączenie. Sałatka zaskakuje wyrazistym smakiem i chrupkością. Sałatka podana z pełnoziarnistym pieczywem będzie pysznym, pełnowartościowym posiłkiem. Wypróbuj przepis na jajeczną sałatkę z surowego kalafiora ze świeżym ogórkiem i ciesz się pysznym smakiem!

 

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • 1  ogórek szklarniowy z cienką skórką
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior umyć. Podzielić na różyczki. Łodygi pokroić drobno. Lub zetrzeć na tarce.
  • Ogórki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki.
  • Gotowane jajka pokroić w kostkę. 
  • Natkę pietruszki posiekać drobno. 
  • Ząbek czosnku rozetrzeć ze szczyptą soli. Wymieszać z majonezem i jogurtem.  Do sosu dodać cukier i sok z cytryny, dobrze razem rozetrzeć. 
  • Warzywa wymieszać razem, zalać sosem i ponownie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej