Sakiewki kapuściane z rybą i ryżem

Sakiewki kapuściane z rybą i ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sakiewki kapuściane to pyszne danie z ryby.

Ryba podana w nieco niekonwencjonalny sposób - w pysznych kapuścianych sakiewkach wypełnionych także warzywami. Smakowite i efektowne danie.

Aby przygotować sakiewki z rybą i ryżem potrzebujesz:

  • 12 liści kapusty

  • 0,5 szklanki ryżu

  • 2 dymki

  • 200 g wędzonej ryby

  • 1 marchewkę

  • 3 ogórki konserwowe

  • 3 łyżki majonezu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę obierz, opłukaj i pokrój w paski. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, odcedź.

  • Liście kapusty obgotuj, aby nieco zmiękły, wyjmij z wody i zostaw do ostygnięcia.

  • Ryż ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź.

  • Ogórki pokrój w kosteczkę, rybę rozdrobnić, a cebulę drobno posiekać.

  • Wymieszać ryż, rybę, ogórki, cebulę i majonez.

  • Masę nakładaj na liście kapusty i spinaj w sakiewki wykałaczką.

  • Każdą sakiewkę przewiąż wstążką marchewki.

Ocena: 0