Kotlety rybne z ziołami

Kotlety rybne z ziołami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety rybne z ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety rybne z ziołami to świetny sposób na to, by jeść więcej ryb – smakują nawet małym niejadkom i tym, którzy za rybami nie przepadają.

Składniki

  • 1 kg filetów z ryby morskiej (bez ości)

  • 2 jajka

  • szklanka bułki tartej i kilka łyżek do obtaczania

  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz czarny lub biały

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryby opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

  • Masę rybną przełożyć do miski, dodać jajka i stopniowo dosypywać bułkę tartą (ilość bułki zależy od konsystencji mięsa). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

  • Masę wyrobić ręką. Odstawić na 15 minut.

  • Po tym czasie sprawdzić jej konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka do formowania, można dodać więcej bułki tartej.

  • Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.

Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby

Ocena: 3