Churros: tradycyjne hiszpańskie smażone ptysie [sprawdzony przepis]

Churros: tradycyjne hiszpańskie smażone ptysie [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Churros to hiszpańskie ciasteczka z ciasta ptysiowego, smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podawane z pitną czekoladą.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W Tłusty Czwartek możemy się opychać – i to bez wyrzutów sumienia – tłustymi pączkami i faworkami. Albo zjeść hiszpańskie churros obsypane cukrem z cynamonem.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej

  • 250 ml wody

  • 60 g masła

  • 3 jaja

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wodę z masłem, dodać sól. Do gorącego roztworu dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od brzegów garnka.

  • Do przestudzonego ciasta kolejno wbijać jajka, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.

  • Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na rozgrzany olej. Ciasto wyciskać tak, by powstały długie paluchy.

  • Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

tip dnia

Churros to tłuste i chrupiące paluchy ptysiowe. W smaku przypominają nasze pączki, są jednak delikatniejsze, bo robione z ciasta parzonego.

Ocena: 4