Wegańska nibyryba z selera po grecku - przepis

Wegańska nibyryba z selera po grecku - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nibyryba z selera pod duszonymi warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nibyryba po grecku to przepis na wegańską wersję ryby po grecku. Oczywiście rybę zastępujemy selerem. Kroimy warzywo w kawałki przypominające kawałki ryby, dusimy w specjalnym wywarze z glonami i dodatkowo panierujemy w panierce z glonami. Dzięki temu zabiegowi seler rzeczywiście smakuje jak ryba. Warto podać tę potrawę na wegańską Wigilię.

Składniki

  • WYWAR DO GOTOWANIA SELERA:

  • 1/2 kg selera

  • 1 łyżka suszonych warzyw

  • 1 łyżka „vegety" domowej

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 arkusz glonów nori

  • 1 opalona nad palnikiem cebula

  • WARZYWA DO DUSZENIA:

  • 1 cebula

  • 1/2 pora

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 20 g oleju

  • 1 liść laurowy

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 300 g przecieru pomidorowego

  • PANIERKA DO SELERA:

  • 3 płaty glonów nori

  • 120 g mąki z ciecierzycy

  • pieprz cytrynowy do smaku

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki soli

  • ok. 250 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos grecki: cebulę i pora drobno szatkujemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Wrzucamy warzywa do garnka i dodajemy pokrojonego selera oraz pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Kiedy warzywa już całkowicie zmiękną, a woda odparuje, dodajemy przecier pomidorowy i chwilkę jeszcze dusimy,

  • Nibyryba z selera: Bulwy selera obieramy i kroimy w plastry około 5-7 mm  grubości. Wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy do miękkości - około 20 minut. Wyjmujemy i czekamy aż przestygną. W międzyczasie robimy panierkę.

  • Panierka do selera: Suche glony łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze na mąkę. Łączymy z pozostałymi składnikami panierki i mieszamy.  Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Każdy plaster selera maczamy w cieście i smażymy na patelni.

  • Podajemy razem z duszonymi warzywami.

  • Przepis jest inspirowany pokazem kulinarnym autorki bloga wegania.pl

Ocena: 5