Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami
2021-03-29
![Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Sqys-RwNm-NqPB_gotowany-losos-z-sosem-jogurtowym-z-kaparami-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami podawany na zimno to świetna przystawka lub sycąca danie na kolację we dwoje. Łosoś to solidna porcja energii, a kapary dodają miłosnego animuszu. Delikatny smak łososia podkreślony wyrazistym sosem będzie smakował każdemu. Przepis na łososia z sosem jogurtowym z kaparami autorstwa Marii Surmacz został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY.
SKŁADNIKI
- 50 dag surowego filetu z łososia ze skórą
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego, drobiowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cytryna
- szparagi lub fasolka szparagowa
- Na sos:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 4 łyżki kaparów w oleju OLE!
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia oczyścić, umyć i nie usuwać skóry. Można podzielić na mniejsze kawałki lub zostawić w jednym.
- W garnku podgrzać bulion. Kiedy bulion zacznie wrzeć włożyć łososia, świeże szparagi lub mrożoną fasolkę szparagową, przykryć garnek, wyłączyć ogień i pozostawić na około 20 minut.
- Po upływie tego czasu, wyjąć rybę z garnka ale delikatnie żeby się nie rozpadła, przełożyć na talerz razem ze szparagami i pozostawić do ostudzenia.
- Następnie przygotować sos, posiekać kapary i wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem.
- Łososia podawać na zimno z sosem polanym po wierzchu. Udekorować poprzez posypanie po wierzchu ryby koperkiem, a obok położyć cząstki cytryny.