Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami

2021-03-29
Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami
Autor: Shutterstock Gotowany łosoś z sosem jogurtowym i kaparami podawany na zimno to najlepszy powód by zaprosić przyjaciół do stołu. 
łatwy
30 min
4

Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami podawany na zimno to świetna przystawka lub sycąca danie na kolację we dwoje. Łosoś  to solidna porcja energii, a kapary  dodają miłosnego animuszu. Delikatny smak łososia podkreślony wyrazistym sosem będzie smakował każdemu. Przepis na łososia z sosem jogurtowym z kaparami autorstwa Marii Surmacz został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY.

SKŁADNIKI

  • 50 dag surowego filetu z łososia ze skórą
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego, drobiowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • szparagi lub fasolka szparagowa
  •  
  • Na sos:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kaparów w oleju OLE!
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia oczyścić, umyć i nie usuwać skóry. Można podzielić na mniejsze kawałki lub zostawić w jednym.
  • W garnku podgrzać bulion. Kiedy bulion zacznie wrzeć włożyć łososia, świeże szparagi lub mrożoną fasolkę szparagową, przykryć garnek, wyłączyć ogień i pozostawić na około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu, wyjąć rybę z garnka ale delikatnie żeby się nie rozpadła, przełożyć na talerz razem ze szparagami i pozostawić do ostudzenia.
  • Następnie przygotować sos, posiekać kapary i wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem.
  • Łososia podawać na zimno z sosem polanym po wierzchu. Udekorować poprzez posypanie po wierzchu ryby koperkiem, a obok położyć cząstki cytryny.
Redakcja
więcej