Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem: przepis na zimne nóżki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem to tradycyjny przepis kuchni polskiej na świetną przystawkę. Tak przyrządzone zimne nóżki to także pyszna przekąska na drugie śniadanie lub kolację. Wypróbujcie przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem i podajcie ją z ćwikłą, chrzanem lub musztardą.
Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki
SKŁADNIKI
- 600 g golonki
- 1 kg nóg wieprzowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte.
- Dodać obrane warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz majeranek, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu.
- Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.
- Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia.
- Mięso posiekać. Włożyć do salaterki lub małych miseczek i zalać przygotowanym wywarem.
- Po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
- Przed podaniem nóżek, zdjąć tłuszcz, jaki zakrzepnie na powierzchni galaretki.
- Podawać z chrzanem lub musztardą.