Surówka z białej kapusty do słoików

Surówka z białej kapusty do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówkę z białej kapusty można przygotować w słoikach i w razie potrzeby mieć na wyciągnięcie ręki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pyszna i zdrowa surówka, którą w razie potrzeby wyjmujesz ze słoika. To pomysł, który urzeka prostota i smakiem. Surówka z białej kapusty z dodatkiem świeżych warzyw zamknięta w słoikach i gotowa do zjedzenia. Bardzo polecamy.

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok. 2 kg)

  • 2 marchewki

  • 2 białe cebule

  • 2 czerwone papryki

  • 2 łyżki soli

  • czarny pieprz mielony

  • Zalewa:

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka oleju

  • 1/2 szklanki octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować. Marchew obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do miski z kapustą.

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do miski.

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników. Wsypać 2 łyżki soli i wymieszać.

  • Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę.

  • Tak przygotowaną surówkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.


Ocena: 3,4