Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku? [przepis]

Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem z truskawek można przygotować także w piekarniku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Dżem truskawkowy z piekarnika? To sprytne i bardzo pomysłowe rozwiązanie. Owoce zachowują swój bogaty aromat, można też użyć znacznie mniej cukru. Sprawdź, jak zrobić w piekarniku niskosłodzony dżem z truskawek.

Składniki

  • 3 kg truskawek

  • 3/4 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny.
  • Na drugi dzień przełożyć owoce do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160º C na ok. 4 -5 godz.
  • Gorący dżem nakładać do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.