Marynowane pomidory na ostro: sprawdzony przepis

Marynowane pomidory na ostro: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowane pomidory są mniej popularne niż inne warzywa. Warto jednak je zrobić, bo są doskonałą przekąską

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przetwory to nieodzowna część jesieni. Oczywiście coraz rzadziej przygotowujemy je w domach, łatwiej po prostu kupić je w sklepie. Ale żaden taki zakup nie zastąpi przetworów bez konserwantów samodzielnie wykonanych w domu. Sprawdź, jak zrobić marynowane pomidory.

Składniki

  • 1 kg małych pomidorków (czerwone i żółte)

  • 10-12 ząbków czosnku

  • 2 strączki ostrej papryki (zielona)

  • 2 szklanki białego octu winnego

  • 2 łyżki gorczycy

  • 7-10 liści laurowych

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (możemy przygotować samemu z tymianku, bazylii, oregano, rozmarynu, cząbru, mięty i szałwii)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obrać.
  • Z octu, liści laurowych, gorczycy, papryki, czosnku, cukru i soli zagotować zalewę.
  • Umyte pomidorki ułożyć w wyparzonych słoikach, posypać ziołami i zalać gorącą marynatą.
  • Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie przetworów zajmuje trochę czasu, ale późniejsza możliwość zjedzenia ich zimą, kiedy już mało które owoce czy warzywa są dostępne, wynagradza ten trud. Marynować można wszystko – zarówno owoce: jabłka gruszki, śliwki czy maliny, jak i warzywa – zaczynając od sławetnych ogórków czy papryki, po marchewkę, cebulkę, czosnek, cukinię czy właśnie pomidory. Te ostatnie są wyśmienite, zarówno suszone w zalewie z oliwy, jak i marynowane na słodko czy ostro.

Ocena: 0