Marynowana dynia z cukrem i goździkami: przepis na pikle z dyni

Marynowana dynia z cukrem i goździkami: przepis na pikle z dyni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowana dynia to doskonały dodatek do mięsa i serów

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jesień to czas na dynię w occie. Dynia marynowana, podawana jako dodatek do smażonych i pieczonych mięs czerwonych, króluje na naszych stołach szczególnie jesienią i zimą. Wypróbuj nasz przepis na pyszną marynowaną dynię.

Składniki

  • 1 dynia

  • ocet 10% ½ szklanki

  • woda 1 l

  • sól 1 łyżeczka

  • cukier 10 łyżeczek

  • goździki 10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię należy obrać z twardej skórki, pozbawić  luźnego miąższu i usunąć pestki. Następnie pokroić ją w kostkę o grubości 1 cm. Potem zagotować wodę z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i szybko zdjąć z ognia. Następnie przełożyć do wcześniej przygotowanych czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.

Ocena: 0