Konfitura z płatków peonii - przepis na płatki piwonii w cukrze

Konfitura z płatków peonii - przepis na płatki piwonii w cukrze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Płatki piwonii to, podobnie jak  płatki  róży, idealny  surowiec na elegancką konfiturę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Konfitura z płatków peoni (piwonii) jest  pełna aromatu i smaku. Elegancka, idealna na prezent. Pyszny dodatek do herbaty, ciasta. Piwonia to roślina zielarska, która działa rozkurczowo, przeciwbólowo, przeciwastmatycznie. Zawiera magnez, sód, potas, żelazo, miedź, chrom Nalewka i wywar z korzenia piwonii mają działanie uspokajające oraz pomagają przy problemach żołądkowych. Z dobrodziejstw piwonii nie mogą korzystać kobiety w ciąży.

Składniki

  • płatki z 6 kwiatów piwonii (tylko te duże)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki wody różanej (można pominąć)

  • 10-12 łyżek cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z umytych i osuszonych płatków usuwamy białą część, inaczej konfitura będzie miała goryczkę.

  • Płatki i cukier ucieramy w makutrze, aż całkowicie rozetrzemy cukier, czyli ok. 15-20 min. Gdy nie macie makutry - zblendujcie płatki z cukrem - na wolnych obrotach i jak najkrócej.

  • Dodajemy wodę i sok z cytryny (podkreśli kolor konfitury, mieszamy. Konfiturę przekładamy do słoików i albo przechowujemy w lodówce, albo krótko pasteryzujemy - wtedy możemy ją przechować na półce.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5