Konfitura z kopru włoskiego (fenkułu) - oryginalny dodatek do mięs o anyżkowym aromacie

Konfitura z kopru włoskiego (fenkułu) - oryginalny dodatek do mięs o anyżkowym aromacie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura z fenkuła to aromatyczny dodatek do pieczonego mięsa

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z fenkułu to oryginalny a jednocześnie łatwy pomysł na urozmaicenie domowej pieczeni. Zaskocz gości delikatną konsystencją i aromatem anyżku, dobiegającym z talerza. Fenkuł jest zdrowy, bogaty w składniki odżywcze i dostępny właściwie w każdym markecie, choć jeszcze niezbyt popularny w naszym kraju. A szkoda bo wykorzystać w kuchni można właściwie każdą jego część, przygotować na wiele sposobów i cieszyć się jego niezwykłym aromatem na co dzień.

Składniki

  • 2 fenkuły

  • 1 łyżeczka nasion fenkułu

  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego

  • 4 łyżki białego octu winnego

  • 4 łyżki cukru

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fenkuł umyć pod bieżącą wodą

  • Liście fenkułu odciąć i pokroić w paski

  • Z cebuli (bulwy) usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy nasiona i chwilę smażymy, aby wydobyć

  • Dodajemy pokrojonego fenkuła, wywar, ocet i cukier

  • Smażymy aż warzywo się zeszkli, a płyny odparują

  • Miękkie warzywo doprawiamy solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym

  • Konfiturę można podawać w takiej postaci lub zblendować na gładką masę

Ocena: 5