Szybka marmolada dyniowo-jabłkowa: sprawdzony przepis

Szybka marmolada dyniowo-jabłkowa: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sprawdź, jak przygotować szybką marmoladę z dyni i jabłek

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynie i jabłka to klasyczny duet, jeśli chodzi o słodkie przetwory na zimę. Marmolada dyniowo-jabłkowo będzie oryginalnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy łatwy przepis.

Składniki

  • 50 dag dojrzałej dyni

  • 50 dag kwaskowych jabłek

  • 25 dag cukru owocowego

  • 1 torebka środka żelującego - np. Dżemix

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię i jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier ze środkiem żelującym, dodać owoce.

  • Zagotować, stale mieszając. Następnie gotować jeszcze przez około 2 min na małym ogniu.

  • Gorącą marmoladą napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.