Sałatka z zielonych przetworów: przepis na sałatkę do słoika

2021-03-29
Sałatka z zielonych przetworów: przepis na sałatkę do słoika
Autor: Shutterstock Pyszna sałatka z zielonych pomidorów.
średni
40 min
4

Sałatka z zielonych pomidorów doskonale sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub kanapek. Jej przygotowanie nie jest szczególnie trudne, a smak wyborny. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

    2 kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 20 dag cebuli 0,5 l wody 10 dag cukru płaska łyżeczka kwasku cytrynowego pieprz ziarnisty ziele angielskie suche nasiona kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, pokroić w krążki.
  • Cebulę pokroić w krążki
  • Warzywa posolić i włożyć do kamiennego naczynia na 12 godzin.
  • Pomidory i cebule odcedzić z soku.
  • Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
  • Warzywa ułożyć w słojach, dodać przyprawy, zalać gorącą zalewą.
  • Pasteryzować 20 minut.