Marynowane bakłażany: przepis na bakłażany do słoika

Marynowane bakłażany: przepis na bakłażany do słoika

Autor Zdjęcia: photos.com

Marynowane bakłażany.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Sprawdzą się jako dodatek do mięs, obiadów czy sałatek. Sprawdź, jak je zrobić i zaskocz swoich bliskim oryginalnym przetworem z bakłażana.

Składniki

  • 4 bakłażany

  • MARYNATA:

  • ocet z białych winogron

  • 6 ząbków czosnku

  • grubo zgnieciony pieprz ziarnisty

  • strączki ostrej papryczki

  • liście laurowe

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka.

  • Warzywa zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut.

  • Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku.

  • Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym.

  • Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie.