Marynowane bakłażany: przepis na bakłażany do słoika

2021-03-29
bakłażany marynowane
Autor: photos.com Marynowane bakłażany.
łatwy
30 min
4

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Sprawdzą się jako dodatek do mięs, obiadów czy sałatek. Sprawdź, jak je zrobić i zaskocz swoich bliskim oryginalnym przetworem z bakłażana.

SKŁADNIKI

  • 4 bakłażany
  •  
  • MARYNATA:
  • ocet z białych winogron
  • 6 ząbków czosnku
  • grubo zgnieciony pieprz ziarnisty
  • strączki ostrej papryczki
  • liście laurowe
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka.
  • Warzywa zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku.
  • Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym.
  • Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie.