Papryka pasteryzowana - jak zrobić?

Papryka pasteryzowana - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Papryka pasteryzowana.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka pasteryzowana to ciekawy pomysł na zakonserwowanie tego smacznego warzywna na zimę. Po wyjęciu ze słoiczka możne posłużyć jako samodzielna przekąska albo dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki

  • główka czosnku

  • łyżeczka nasion gorczycy

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 listki laurowe

  • 4 łyżki oleju

  • sok z 1 cytryny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, wyrzucić gniazda nasienne.

  • Strąki włożyć do wrzącej, osolonej wody.

  • Gotować przez 5 minut, odcedzić.

  • Pozostawić kilka minut pod przykryciem, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach, przekładając obranym czosnkiem.

  • Do dwóch szklanek wywaru z papryki dodać gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe i sok z cytryny. Zagotować.

  • Paprykę zalać gorącym płynem, na wierzch nalać po łyżce oleju.

  • Słoiki pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 90 stopni.

Ocena: 0