Papryka kiszona - jak zrobić?

Papryka kiszona - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaki rodzaj papryki najlepiej nadaje się do zrobienia przetworów?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Na naszych stołach zazwyczaj goszczą kiszone ogórki. Te pyszne i zdrowe przetwory nie muszą być jednak jedynymi kiszonkami, które przygotowujemy. Sprawdź, jak zrobić kiszoną paprykę.

Składniki

  • 1 kg papryki (najlepiej różnokolorowej)

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 listków laurowych

  • 2-3 łodygi kopru

  • łyżka ziaren kminku

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

  • 2 litry wody

  • 3 łyżeczki soli

  • kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)

  • garść liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)

  • kilka liści dębu (opcjonalnie)

  • kilka liści wiśni (opcjonalnie)

  • łyżka nasion gorczycy (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę przecinamy, wyrzucamy pestki i ogonki, kroimy w cząstki. Wszystkie nadpsute, nadgniłe owoce odrzucamy.

  • Czosnek czyścimy z fioletowych łupin i przecinamy na połówki.

  • Duży kamionkowy garnek albo słój dokładnie myjemy, wyparzamy wrzątkiem albo wypiekamy w piekarniku.

  • Po wystygnięciu słoja, zaczynamy w nim układać paprykę, dodając przyprawy. 

  • Sól rozpuszczamy w wodzie, roztworem zalewamy paprykę tak, by nic nie wystawało ponad jej powierzchnię. Jeśli zalewy jest za mało - dolewamy wody.

  • Można przykryć talerzykiem i obciążyć kawałkiem wyparzonego kamienia (granit, bazalt itp - nie piaskowce, w których porowatej strukturze mogą ukrywać się szkodliwe bakterie). 

  • Ustawiamy w cieple i czekamy aż dojrzeje.

Kiszenie to jeden ze starych sposobów konserwowania żywności. Dawniej, gdy większość zapasów na zimę przygotowywano we własnym zakresie, kiszono wiele różnych produktów - kapustę, ogórki, ale także grzyby czy jabłka. Także dziś warto przyrządzić kilka słoików kiszonych warzyw - zwłaszcza, że kiszonki nie zawsze dostępne są w sklepach. Jednym z niedocenianych przysmaków jest kiszona papryka. Polecamy ten prosty przepis.

Ocena: 0