Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?

Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Proponujemy taki sposób konserwowania ogórków, by po otwarciu słoika można z nich było zrobić zupę ogórkową

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nadszedł czas na ogórki! Pełną parą idzie przygotowywanie przetworów na zimę. Ogórki na zimę najczęściej kisimy, można też przygotować ogórki na zupę ogórkową. Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki

  • ogórki

  • koper (baldachy)

  • czosnek

  • chrzan

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można oczywiście użyć robota lub malaksera, szczególnie jeśli tych ogórków jest więcej. Przesypujemy solą i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściły sok.

  • Do wyparzonych słoików (po dżemach) wkładamy baldach kopru, dwa ząbki czosnku i kilka kawałków chrzanu. Nakładamy starte ogórki do słoików, delikatnie dociskając.

  • Lekko dokręcamy słoiki i odstawiamy je do miski na kolejną noc. Słoiki będą "kipieć".

  • Następnego dnia jeszcze raz dociskamy ogórki, sprawdzamy, czy nie ma wolnej przestrzeni pomiędzy ogórkami i koprem, a jeśli jest, nakłuwamy, żeby się słoik odgazował.

  • Uzupełniamy ewentualnie słoik wodą z ogórków, która na pewno została z poprzedniego dnia, i dopiero wtedy dobrze zakręcamy słoiki.

  • Odstawiamy słoiki z ogórkami w chłodne miejsce, a w zimie zajadamy się zupą ogórkową gotową w 5 minut.

Zupa ogórkowa ugotowana z tak przygotowanych ogórków jest przepyszna i bardzo szybka do zrobienia. Takie przetwory są też wyśmienitym sposobem na przerośnięte ogórki z własnego ogródka.