Ogórki marynowane w plasterkach: przepis

Ogórki marynowane w plasterkach: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki w plasterkach mogą od razu trafić na stół do niedzielnego obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Nie wiesz, co zrobić z ogórków? Przygotuj marynowaną sałatkę z ogórków gruntowych, marchewki i cebuli, którą można przechowywać w słoikach całą zimę. Taką marynatę z ogórków z powodzeniem można podać na stół do obiadu.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych

  • 500 g marchewki, startej na grubych oczkach

  • 5 łyżeczek cukru

  • 1/2 kg cebuli pokrojonej w plastry

  • 250 ml octu 10%

  • 250 ml oleju

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki pokroić w cienkie plasterki.

  • Następnie posolić i odstawić na godzinę. Odsączyć.

  • Marchewkę zasypać cukrem.

  • Pokrojoną cebulę lekko posolić.

  • Ocet zagotować z olejem.

  • W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.

  • Następnie zalać je gorącą zalewą, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek, po czym dokładnie wymieszać.

  • Tak powstałą mieszankę warzywną przełożyć do słoiczków i zakręcić.

  • Ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą. Gotować kwadrans.

  • Wyjąć ostrożnie z garnka, postawić do góry dnem do ostygnięcia.