Ogórki małosolne: jak zrobić domowe ogórki małosolne?

Ogórki małosolne: jak zrobić domowe ogórki małosolne?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ogórki małosolne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy zestaw przypraw do kiszenia, dodać odrobinę pracy a potem już tylko rozkoszować się ich cudownym smakiem. Ogórki małosolne to fantastyczny dodatek zarówno do mięsa, jak i na kanapki. Pamiętaj jednak, że ogórki małosolne powinny postać w słoiku co najmniej 2 dni, zanim będą zdatne do jedzenia.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • gałązka lub dwie kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamionkowym lub szklanym naczyniu.

  • Zalać roztworem przegotowanej wody z solą, tak, aby ogórki  były całkowicie przykryte.

  • Dodać obrane ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu.

  • Przykryć spodeczkiem lub talerzykiem i odstawić na 2-4 dni w chłodne miejsce.