Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro

Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki KROKODYLKI z dodatkiem chili smakują świetnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki "krokodylki" są proste do zrobienia, a do tego przepyszne. "Krokodylki" to ogórki marynowane na ostro z chili. Zimą pikantne ogórki będą niezastąpionym dodatkiem do wędlin i kanapek. 

Składniki

  • 5 kg ogórków

  • 6 łyżek soli

  • 2 szklanki octu

  • 2 szklanki cukru

  • 2 główki czosnku

  • 3 łyżeczki chili

  • 16 łyżek oleju lub oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki na przetwory kroimy w ćwiartki, zasypujemy solą.

  • Po około 2-3 godzinach zlewamy wodę z ogórków, dodajemy ocet i cukier.

  • Gotujemy, po zagotowaniu dodajemy pokrojony czosnek, chili oraz olej lub oliwę.

  • Mieszamy i czekamy, aż wystygnie.

  • Zalewamy ogórki na 12 godzin.

  • Po tym czasie wkładamy ogórki do słoików i wlewamy zalewę z ogórków.

  • Słoiki z ogórkami pasteryzujemy 15 minut.

 

Ocena: 2,6