Leczo w słoikach, sprawdzony przepis na węgierski przysmak

2021-03-29
Leczo w słoikach, sprawdzony przepis na węgierski przysmak
Autor: thinkstockphotos.com Węgierskie leczo zaadaptowaliśmy do tego stopnia, że stało się również naszym daniem narodowym. 
łatwy
45 min
4

Leczo w słoikach powinno znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Po otwarciu słoika i dodaniu kiełbasy lub parówek, leczo zamieni się w sycący gorący posiłek. Podany z ryżem lub pajdą dobrego chleba ucieszy dzieci i dorosłych. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki (oczyszczonej z szypułek i gniazd nasiennych)
  • 1 kg pomidorów (sparzonych i oczyszczonych ze skórek)
  • pół szklanki oleju
  • sól,
  • pieprz, ziele angielskie i listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa drobno pokroić (można zszatkować w malakserze). 
  • W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać przyprawy, marchew i smażyć. Gdy marchew zmięknie, dodać cebulę, następnie paprykę i smażyć przez 4-6 minut. Na koniec dodać pomidory, zagotować.
  • Posolić do smaku, zamieszać i przelać do wyparzonych słoików.
  • Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 min.