Kiszona kapusta pekińska: zdrowa żywność fermentowana

2021-03-29
Fern Green, Jessica Oldfield
Kiszona kapusta pekińska: zdrowa żywność fermentowana
Autor: Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris Kiszona kapusta pekińska to super food, który powinien częściej gościć na naszych stołach. 
łatwy
15 min
4

Kiszona kapusta pekińska wzmacnia odporność, dzięki wysokiej ilości żywych bakterii probiotycznych. Kapusta to także bogate źródło witaminy C oraz minerałów. Związki zawarte w kapuście pekińskiej obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo kapusta pekińska zawiera wapń i potas, które pomagają unormować ciśnienie krwi. Jednym słowem zdrowa żywność za bezcen. Kiszoną kapustę pekińską można jeść jako dodatek do mięsa lub na przekąskę. Przepis na kiszoną kapustę pekińską pochodzi z książki Tylko kiszonki  z  Zielonej Serii wydawnictwa Buchmann. 

Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach

SKŁADNIKI

  • ½ kapusty pekińskiej (1 kg) pokrojonej wzdłuż na 4 części (odkrój głąb i zachowaj zewnętrzne liście)
  • ½ cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
  • 5 cm kombu (suszone wodorosty)
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 słoik o pojemności 1 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posyp wnętrze słoika solą (½ łyżki).
  • Ugnieć 2 kawałki kapusty, następnie dodaj sól, cytrynę i kombu.
  • Ugniatając, włóż pozostałą część kapusty i soli.
  • Wyłóż odłożone wcześniej liście kapusty na wierzch i obciąż.
  • Zakręć słoik i odstaw na dzień w chłodne, suche miejsce.
  • Zdejmij obciążenie i wymieszaj kapustę w słoiku. Odstaw do fermentacji na 1–3 dni.
  • Zakiszoną kapustę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Fern Green, Jessica Oldfield