Dżem z zielonych pomidorów: prosty przepis

Dżem z zielonych pomidorów: prosty przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Zielone pomidory można wykorzystać na kilka sposobów - na przykład zrobić z nich dźem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dżem z zielonych pomidorów to oryginalny dodatek do pieczonego mięsa. Łatwo go zrobić, a początek jeśieni to idealny moment na jego przygotowanie - wykorzystać można pomidory, które już nie zdążą dojrzeć.

Składniki

  • 1 kg zielonych pomidorów

  • 1 kg cukru żelującego

  • 1 laska wanilii lub szczypta cynamonu i goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyć, drobno pokroić, wymieszać z cukrem żelującym i przyprawami.

  • Zagotować, cały czas mieszając.

  • Nie przerywając mieszania gotować masę przez 2 minuty na dużym ogniu.

  • Natychmiast przełożyć do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku słoików i szczelnie zamknąć.