Dżem z zielonych pomidorów: prosty przepis

2021-03-29
Dżem z zielonych pomidorów
Autor: Shutterstock Zielone pomidory można wykorzystać na kilka sposobów - na przykład zrobić z nich dźem
łatwy
40 min
4

Dżem z zielonych pomidorów to oryginalny dodatek do pieczonego mięsa. Łatwo go zrobić, a początek jeśieni to idealny moment na jego przygotowanie - wykorzystać można pomidory, które już nie zdążą dojrzeć.

RELISH – sos z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis [KLIKNIJ!]

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 laska wanilii lub szczypta cynamonu i goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, drobno pokroić, wymieszać z cukrem żelującym i przyprawami.
  • Zagotować, cały czas mieszając.
  • Nie przerywając mieszania gotować masę przez 2 minuty na dużym ogniu.
  • Natychmiast przełożyć do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku słoików i szczelnie zamknąć.