Dżem z dyni, brzoskwiń i ananasa: oryginalny przepis

Dżem z dyni, brzoskwiń i ananasa: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miąższ dyni można ciekawie łączyć z różnymi owocami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dynia jest bardzo zdrowa i apetyczna. Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Polecamy przetwory z dyni na słodko - przepis na niezwykły dżem o pięknym, złocistożółtym kolorze i wyjątkowo bogatym aromacie, który zawdzięcza dodatkowi brzoskwiń i ananasa.

Składniki

  • 2 kg w pełni dojrzałej dyni, najlepiej odmiany o mocno wybarwionym miąższu – może być popularna hokkaido

  • 1 dojrzały ananas

  • 0,5 kg dojrzałych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń konserwowanych

  • otarta skórka z połowy pomarańczy

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny (może zawierać cząstki miąższu)

  • miąższ z jednej laski wanilii, utarty z dwoma łyżkami cukru pudru

  • szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obieramy ze skórki, czyścimy, usuwając miejsca twardsze, zielonkawe itp. Pozbywamy się także nasion.

  • Dynię tniemy w kostkę, dolewamy pół szklanki wody i dusimy na bardzo małym ogniu, aż zacznie się rozpadać.

  • Mieszamy, by uniknąć przypalenia! Powoli podgrzewamy, aż cała masa zgęstnieje wskutek odparowania wody. Dodajemy skórkę z cytrusów i sok cytrynowy.

  • Dojrzałego ananasa obieramy ze skórki, wycinamy twardy rdzeń, siekamy drobno, dodajemy do dżemu. Brzoskwinie z puszki wrzucamy od razu, surowe powinniśmy sparzyć i obrać ze skórki.

  • Dodajemy cukier, mieszamy i podgrzewamy dalej, wciąż mieszając. Pod sam koniec dodajemy wanilię z cukrem pudrem, podgrzewamy jeszcze przez moment, przekładamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy.

  • Dżem przechowujemy w miejscu suchym i chłodnym; pamiętajmy też, że światło przyczynia się do rozkładu witamin – najlepiej więc trzymać słoiki w ciemnej piwnicy lub szafie.