Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros

2021-03-29
Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros
Autor: Shutterstock Ogórki konserwowe z przyprawą gyros są zaskakująco pyszne.
średni
40 min
4

Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros to nie tylko niepowtarzalny smak, ale i satysfakcja z samodzielnego wykonania tych smacznych przekąsek. Są bardzo proste w przygotowaniu i wyborne w smaku, jeśli lubicie orientalny gyros. Podajemy sprawdzony przepis na ogórki w zalewie gyros.

SKŁADNIKI

  • ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 3-4 papryki
  • 3-4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2,5-3 szklanki cukru
  • 1-1,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (około 25-30 g)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę obrać i pokroić w plastry.
  • Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
  • Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
  • Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.