Domowa suszona włoszczyzna - wygodny dodatek do zup, sosów i wywarów
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Domowa suszona włoszczyzna to nieodzowny, zdrowy dodatek do wszelkich zup, sosów i wywarów. Znakomicie podkręca smak potraw i przede wszystkim jest zdrowsza od sklepowych mieszanek, które zawierają zbyt wiele soli i substancji wzmacniających smak oraz konserwantów.
SKŁADNIKI
- 5 marchewek
- 1 seler
- 2 pory
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1/4 kapusty włoskiej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew, pietruszkę i seler należy - po bardzo dokładnym oczyszczeniu i umyciu- pokroić ostrym nożem na cienkie, podłużne plasterki. Następnie każde warzywo osobno zanurzyć na 2 minuty (najlepiej na cedzaku) do wrzącej wody. Po upływie tego czasu wyjąć, przelać zimną wodą i po dokładnym osączeniu rozłożyć cienką warstwą na sicie. Suszyć najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie dosuszyć w letnim piekarniku.
- Por oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, bardzo dokładnie wymyć i po osączeniu z wody pokroić razem z częściami zielonymi w cienkie pierścienie, rozsypać cienką warstwą na sicie i wysuszyć.
- Liście kapusty włoskiej - po oddzieleniu grubych nerwów liściowych, które schną znacznie dłużej niż same liście - pokroić w kostkę i również rozsypane na sitach wysuszyć.
- Wysuszone warzywa można zmieszać, zachowując proporcje stosowane przy zestawie włoszczyzny lub przechowywać dobrze wysuszone każde oddzielnie, w szczelnie zamkniętych słoikach. Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny można do suszenia zetrzeć na tarce z dużymi otworami i suszyć rozsypane gatunkami na kartkach papieru rozłożonych na grzejnikach.