Żurawina suszona: przepis, jak w domu suszyć żurawinę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żurawina jest nieoceniona dla zdrowia. Jej oryginalny cierpki smak - czyni z niej najbardziej pożądaną przekąskę. Zamiast kupować gotową suszoną żurawinę, lepiej ususzyć żurawinę samodzielnie. Radzimy, jak to zrobić. Spróbujcie żurawiny suszonej w domu o miękkiej konsystencji i cudownym smaku. Cieszcie się właściwościami własnoręcznie suszonej żurawiny!
SKŁADNIKI
- 2 kg żurawiny
- 2,25 kg cukru
- 1.5 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawinę myjemy i odsączamy.
- Z wody i cukru przygotowujemy syrop, który studzimy to temperatury 80ºC.
- Wrzucamy do niego żurawinę i pozostawiamy je na 24 godziny.
- Wyjmujemy owoce z syropu, płuczemy zimną wodą, by się nie kleiły.
- Gdy obeschną układamy w suszarce do grzybów lub w piekarniku z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 50-70ºC.
- Żurawina jest gotowa, gdy nie ma już w sobie wody, ale wciąż jest elastyczna.
- Tak suszoną żurawinę przechowujemy w szklanych lub metalowych szczelnie zamykanych pojemnikach, w możliwie niskiej temperaturze - by jak najdłużej zachowała swoje cenne składniki.