Tradycyjne śliwki marynowane - stary, sprawdzony przepis

Tradycyjne śliwki marynowane - stary, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śliwki marynowane według  tradycyjnego przepisu smakują jak z babcinej spiżarni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki marynowane to idealny dodatek do serów i wędlin, pasują także do śledzi. Warto je samodzielnie przygotować, szczególnie że nie jest  to szczególnie pracochłonne, a sezon na śliwki pozwala przygotować tę wspaniałą marynatę bez konserwantów i niedrogo.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 40 dag cukru

  • 1/5 szklanki  octu

  • szklanka wody

  • kilkanaście goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte śliwki  nakłuć widelcem. Wrzucić na moment do wrzącej wody, odcedzić i przłożyć do wrzącego syropu z cukry, wody kk o zai octu.

  • Lekko zagotować, odstawić, ostudzić i wyjąć śliwki z syropu.

  • Syrop ponownie zagotować, włożyć ponownie śliwki i od zagotowania utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia przez 2-3 minuty.

  • Odcedzić śliwki - zachowując syrop - i ułożyć je w słoikach. Syrop zagotować i dodać do niego goździki, zalać nim śliwki.

  • Zamknąć słoiki i pasteryzować je przez 15 minut.

Wyjmowanie śliwek z syropu i ich  powtórne gotowanie służy temu, by zachowały one jędrność i kolor. Marynata w tym przepisie jest  lekka i delikatna.

 

Przepis przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2