Syrop z pigwy - przepis na pyszną zaprawę do napojów

Syrop z pigwy - przepis na pyszną zaprawę do napojów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Syrop z pigwy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Syrop z pigwy warto przygotować, aby na zimowe miesiące mieć odrobinę letniej rześkości. Dodany do wody wyczaruje nam pyszny, orzeźwiający napój. Można go również dodać do herbaty lub urozmaicić nim smak popularnych drinków.

Składniki

  • 1 kg pigwy

  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pigwę umyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.

  • Plastry pigwy układać 1- centymetrowymi warstwami w wyparzonym słoiku. Każdą z nich docisnąć i przysypać cukrem.

  • Przykryć lnianą szmatką, odstawić w chłodne miejsce na 5 dni, codziennie przysypując wierzch cukrem.

  • Gdy sok pokryje owoce zakręcić i pasteryzować 10 min.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2