Śliwki nadziewane ambrozją, czyli innymi owocami - przepis na wykwintny deser

Śliwki nadziewane ambrozją, czyli innymi owocami - przepis na wykwintny deser

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Śliwki - doskonały materiał na pyszne, owocowe przetwory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki nadziewane ambrozją to co prawda pracochłonny deser, ale warto się pokusić  jego przygotowanie. Sukces i niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!

Składniki

  • 1 kg dużych, twardych, ale dojrzałych węgierek

  • 1/2 szklanki suszonych fig

  • 1/2 szklanki suszonych moreli

  • 1/4 szklanki rodzynków

  • po 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów

  • 1/2 szklanki marmolady kwaśno-słodkiej, np. cytrynowej

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej z syropu

  • sok z 1 cytryny

  • ząbek czosnku

  • mała papryczka chilli

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 szklanka wody

  • 1/2 szklanki cukru

  • kieliszek (ok. 100 g) likieru migdałowego, np. Amaretto.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone owoce namoczyć na noc.

  • Następnego dnia figi, morele, czosnek i papryczkę drobno posiekać.

  • Wymieszać z pozostałymi posiekanymi drobniutko składnikami ambrozji: skórką pomarańczową, rodzynkami, orzechami i migdałami.

  • Następnie dodać marmoladę, sok z cytryny i gałkę muszkatołową i wymieszać.

  • Węgierki wydrylować i w miejsce pestek napełnić przygotowanym farszem.

  • Każdą śliwkę obwiązać nitką.

  • Ugotować syrop i zalać nim nadziane śliwki.

  • Trzymać na maleńkim ogniu około 1/2 godziny.

  • Wystudzić.

  • Ostrożnie przekładać do słoików, zalać syropem i dobrze je zakręcić.

Śliwki nadziewane ambrozją to wspaniały dodatek do aperitifu albo zamiast konfitury do popołudniowej herbaty.

Pięknie zapakowane w estetyczny słoik mogą być jadalnym prezentem.

Ocena: 0