Śliwki nadziewane ambrozją, czyli innymi owocami - przepis na wykwintny deser

2021-03-29
Śliwki nadziewane ambrozją
Autor: pixabay.com Śliwki - doskonały materiał na pyszne, owocowe przetwory.
średni
30 min
4

Śliwki nadziewane ambrozją to co prawda pracochłonny deser, ale warto się pokusić  jego przygotowanie. Sukces i niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!

Śliwki nadziewane ambrozją to wspaniały dodatek do aperitifu albo zamiast konfitury do popołudniowej herbaty.

Pięknie zapakowane w estetyczny słoik mogą być jadalnym prezentem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dużych, twardych, ale dojrzałych węgierek
  • 1/2 szklanki suszonych fig
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/4 szklanki rodzynków
  • po 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 1/2 szklanki marmolady kwaśno-słodkiej, np. cytrynowej
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej z syropu
  • sok z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • mała papryczka chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • kieliszek (ok. 100 g) likieru migdałowego, np. Amaretto.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce namoczyć na noc.
  • Następnego dnia figi, morele, czosnek i papryczkę drobno posiekać.
  • Wymieszać z pozostałymi posiekanymi drobniutko składnikami ambrozji: skórką pomarańczową, rodzynkami, orzechami i migdałami.
  • Następnie dodać marmoladę, sok z cytryny i gałkę muszkatołową i wymieszać.
  • Węgierki wydrylować i w miejsce pestek napełnić przygotowanym farszem.
  • Każdą śliwkę obwiązać nitką.
  • Ugotować syrop i zalać nim nadziane śliwki.
  • Trzymać na maleńkim ogniu około 1/2 godziny.
  • Wystudzić.
  • Ostrożnie przekładać do słoików, zalać syropem i dobrze je zakręcić.