Przepis na konfiturę z wiśni: przetwory na zimę

Przepis na konfiturę z wiśni: przetwory na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wiśnie to owoce idealnie nadające się na konfitury.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Konfitura z wiśni idealnie pasuje do kanapek, ciast, drożdżówek i naleśników. Wypróbuj przepis na domową konfiturę z wiśni i rozsmakuj się w wiśniowym specjale, kiedy dopadnie cię jesienno-zimowa chandra.

 

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 75 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie umyj, oderwij ogonki i wydryluj.

  • Oczyszczone owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i wymieszaj.

  • Wiśnie z cukrem podsmaż na bardzo wolnym ogniu do momentu aż puszczą sok.

  • Zwiększ ogień i smaż dalej, mieszając co jakiś czas aż sok odparuję, a konfitura zgęstnieje.

  • Na konfiturze może zbierać się piana, którą trzeba zdjąć łyżką.

  • Gotową konfiturę z wiśni przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.

  • Zostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Ocena: 1