Przecier z owoców czarnego bzu - wspomagający organizm, w sam raz na zimę
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sprawdź, jak zrobić przecier z czarnego bzu - doskonały na poprawienie trawienia oraz ogólne wzmocnienie odporności. Owoce czarnego bzu pojawiają się późnym latem bądź wczesną jesienią. Przygotowuje się z nich liczne przetwory na zimę, zwłaszcza soki, dżemy, nalewki oraz przeciery.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy także:
Galaretka z owoców bzu czarnego
Sok z owoców czarnego bzu z liśćmi wiśni
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 200 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce czarnego bzu opłukać, osączyć, wrzucić do rondla. Dodać kilka łyżek wody i odparować pod przykryciem.
- Owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać cukier.
- Gotowy przecier jeszcze raz podgrzać i gorący nakładać do wyparzonych słoików lub butelek, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi.
- Zamknąć i pasteryzować 20-25 minut w temperaturze 85 stopni. Przecier można dodawać do kompotów, koktajli czy deserów.