Marynata z winogron: pomysł na dodatek do mięsa i serów

Marynata z winogron: pomysł na dodatek do mięsa i serów

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowane winogrona to doskonały dodatek do mięs i serów

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Winogrona jesienią są najlepsze. Jeśli udało nam się zebrać obfite plony winogron z domowego ogródka albo niezbyt drogo kupić winogrona z południa Europy, warto z nich zrobić przetwory! Mogą to być nie tylko dżemy czy galaretki, ale też marynaty.

Składniki

  • 1/2 kg jasnych winogron

  • 1/2 kg ciemnych winogron

  • zalewa:

  • 3/4 szklanki octu 10 proc.

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 kg cukru

  • 2 kawałki kory cynamonu

  • kilkanaście goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogrona umyć, oberwać z gron, osuszyć. Włożyć warstwami do czystych słoików.

  • Wodę z przyprawami i cukrem zagotować, dodać ocet i zagotować jeszcze raz.

  • Winogrona zalać zalewą, słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Ocena: 0