Kompot z agrestu

Kompot z agrestu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z agrestu na zimowe chłody.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Agrest to mało doceniany owoc, chociaż jest bardzo zdrowy. Ma dużo fosforu i żelaza, jest bogaty w witaminę C. Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi ma swoich amatorów. Proponujemy orzeźwiający kompot, któremu oryginalnego smaku i koloru nadadzą płatki róży konfiturowej – wystarczy dodać kilka płatków do każdego słoiczka.

Składniki

  • 1 kg agrestu (może być niezupełnie dojrzały)

  • 2 szklanki wody

  • 300 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody i cukru zrobić lekki syrop, ostudzić.

  • Agrest nakłuć wykałaczką, ułożyć ciasno w słoikach, potrząsać, aby zmieściło się jak najwięcej. Zalać wystudzonym syropem, który powinien zakryć owoce, ale nie może sięgać wyżej niż 2 cm od krawędzi słoika.

  • Słoiki lekko zakręcić i wstawić do naczynia z zimną wodą.

  • Pasteryzować je w temperaturze 90ºC, półlitrowe przez 10 minut, większe przez 15 minut. Wody nie wolno gwałtownie gotować.

  • Słoiki wyjąć, dokręcić zakrętki. Do ostygnięcia ustawić do góry dnem.

  • W czasie studzenia kilka razy delikatnie potrząsnąć każdym słoikiem.

  • Kompot przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym.

 

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

Ocena: 5