Kiszone cytryny: jak przyrządzić? [przepis]

Kiszone cytryny: jak przyrządzić? [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiszone cytryny to jeden z ciekawszych marokańskich i bliskowschodnich przysmaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiszone cytryny to w kuchni marokańskiej i bliskowschodniej tradycyjny dodatek do dań. Sprawdź, jak zrobić kiszone cytryny, żeby smakowały tak dobrze jak w Maroku. Podajemy przepis na kiszone cytryny krok po kroku.

Składniki

  • 6 średniej wielkości cytryn

  • sok z 6 cytryn

  • 6 łyżek soli morskiej

  • 2 około 5-centymetrowe laski cynamonu

  • kilka liści laurowych

  • czarny pieprz w ziarnach

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytryny wyparzamy pod gorącą wodą i dokładnie szorujemy. Nacinamy każdy owoc na krzyż, ale nie rozcinamy skórki do końca, żeby ćwiartki trzymały się razem. Do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej i ściskamy, żeby owoc puścił sok.

  • Układamy owoce w słoju. Zalewamy je sokiem z cytryn, dodajemy kilka ziaren pieprzu, liście laurowe i laski cynamonu. Lekko uciskamy cytryny.

  • Wlewamy do słoika tyle oliwy, żeby przykryła owoce wystające znad soku.

  • Zakręcamy słoik i ostawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy owocami w słoju, żeby dokładnie przeszły zapachem przypraw.

Sekret kiszonych cytryn tkwi w jakości produktów. Cytryny powinny być niewielkie, soczyste, dojrzałe i intensywnie pachnące. Do tego sól morska najwyższej jakości, a oliwa - z oliwek dojrzewających w południowym słońcu.

Kiszone cytryny: z czym podawać?

Skórka z cytryny jest najbardziej cenioną częścią tego przysmaku. Można ją drobno posiekać i dodać np. do zupy dla podkreślenia smaku warzyw. Zblendowana skórka z cytryny może być też podstawą sosu do dań z drobiu lub ryb.

Ocena: 3