Kiszona cytryna: jak przyrządzić? [przepis]

2021-03-29
Adela Mątwa
Kiszone cytryny: jak przyrządzić? [przepis]
Autor: Shutterstock Kiszone cytryny to jeden z ciekawszych marokańskich i bliskowschodnich przysmaków
łatwy
15 min
4

Kiszone cytryny to w kuchni marokańskiej i bliskowschodniej tradycyjny dodatek do dań. Sprawdź, jak zrobić kiszone cytryny, żeby smakowały tak dobrze jak w Maroku. Podajemy przepis na kiszone cytryny krok po kroku.

Sekret kiszonych cytryn tkwi w jakości produktów. Cytryny powinny być niewielkie, soczyste, dojrzałe i intensywnie pachnące. Do tego sól morska najwyższej jakości, a oliwa - z oliwek dojrzewających w południowym słońcu.

Kiszone cytryny: z czym podawać?

Skórka z cytryny jest najbardziej cenioną częścią tego przysmaku. Można ją drobno posiekać i dodać np. do zupy dla podkreślenia smaku warzyw. Zblendowana skórka z cytryny może być też podstawą sosu do dań z drobiu lub ryb.

SKŁADNIKI

  • 6 średniej wielkości cytryn
  • sok z 6 cytryn
  • 6 łyżek soli morskiej
  • 2 około 5-centymetrowe laski cynamonu
  • kilka liści laurowych
  • czarny pieprz w ziarnach
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny wyparzamy pod gorącą wodą i dokładnie szorujemy. Nacinamy każdy owoc na krzyż, ale nie rozcinamy skórki do końca, żeby ćwiartki trzymały się razem. Do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej i ściskamy, żeby owoc puścił sok.
  • Układamy owoce w słoju. Zalewamy je sokiem z cytryn, dodajemy kilka ziaren pieprzu, liście laurowe i laski cynamonu. Lekko uciskamy cytryny.
  • Wlewamy do słoika tyle oliwy, żeby przykryła owoce wystające znad soku.
  • Zakręcamy słoik i ostawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy owocami w słoju, żeby dokładnie przeszły zapachem przypraw.
Adela Mątwa