Jak zrobić śliwki w occie? Tradycyjny, stary przepis

Jak zrobić śliwki w occie? Tradycyjny, stary przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki w occie pasują zarówno do mięs, jak i do sałatek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki w occie są doskonałe jako dodatek do pasztetu, pieczeni na zimno czy do jarzynowych sałatek. Trochę ostatnio straciły na popularności, ale dobrze zrobione są tak pyszne, że warto o nich przypomnieć.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek (niezbyt miękkich)

  • 125 ml octu spirytusowego 10%

  • 750 ml wody

  • 30 dag cukru

  • laska cynamonu

  • 10 goździków

  • kilka ziaren kardamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć, ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do słoja lub kamiennego garnka.

  • Ocet z wodą, cukrem i przyprawami zagotować.

  • Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie zalać śliwki.

  • Następnego dnia zlać ocet, podgrzać (nie gotować) i zalać owoce.

  • Czynność należy powtarzać przez trzy dni.

  • Na koniec wyparzyć słoiki w piekarniku i poukładać w nich śliwki.

  • Zalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalać owoce, dokładnie wytrzeć brzeg słoja, zakręcić i odwrócić  do góry dnem.

  • Nie trzeba pasteryzować, mogą stać kilka lat.

Jeśli nie lubisz śliwek z pestkami, wypestkuj je, ale pestki też dodają owocom swoistego smaku. Oczywiście drylowanych śliwek nie trzeba nakłuwać.

Przygotowanie śliwek w occie wg starej receptury wymaga nieco cierpliwości, ale warto poświęcić im trochę czasu, żeby zimą cieszyć się ich korzennym aromatem i miodowym smakiem.

Ocena: 3,2