Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie

Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie

Autor Zdjęcia: photos.com

Marynowane gruszki komponują się idealnie z serami pleśniowymi, z sałatą i sosem balsamicznym, a w szczególnością z czekoladą

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przetwory to dość pracochłonne zajęcie, ale warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowywanie. W zimowe wieczory, kiedy owoce nie są już tak dobre jak latem, gruszki marynowane w winie przypomną ciepłe letnie dni.

Składniki

  • 1 kg twardych gruszek

  • 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina

  • 1 i 1/4 szkl. octu winnego (czerwonego)

  • sok z 1 cytryny

  • 1/2 kg cukru

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (w ziarnach)

  • 2 łyżeczki ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • skórka cytrynowa

  • cynamon w laskach

  • opcjonalnie: kilka kwiatów lawendy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte, obrane i przekrojone na pół z wyjętymi gniazdami gruszki włożyć do miski z zimną wodą i sokiem z 1 cytryny.

  • W garnku zagotować ocet, wino, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

  • Zdjąć szumy i gotować kolejne 5 minut, następnie włożyć gruszki i gotować przez 35 minut na małym ogniu.

  • Kiedy gruszki będą miękkie, przełożyć owoce do wyparzonych słoików. Syrop z gruszek gotować nadal, aż połowa wyparuje, a całość zgęstnieje.

  • Wrzącym syropem zalać gruszki w słoikach i zawekować. Wystarczy odczekać miesiąc i gruszki są gotowe.

Gruszki to aromatyczne owoce, które nadadzą każdej potrawie niepowtarzalny smak. Komponują się idealnie z serami pleśniowymi, z sałatą i sosem balsamicznym, a w szczególnością z czekoladą. Oprócz walorów smakowych owoce świetnie wpływają na układ trawienny, pobudzają mózg i poprawiają koncentrację.

Ocena: 0