Dżem z wiśni - PRZEPIS na dżem wiśniowy PROSTY i SMACZNY

Dżem z wiśni - PRZEPIS na dżem wiśniowy PROSTY i SMACZNY

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem wiśniowy bez żelfixu - klasyczna receptura.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jak zrobić dżem z wiśni? Kiedy jesień za oknem, nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż odrobina czegoś pysznego. My ze słodkości, szczególnie polecamy te z odrobiną lata w środku – przetwory z owoców. Szczególnie smaczne są owocowe dżemy. Sprawdź przepis na dżem wiśniowy.

Składniki

  • 30 dag białego cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 kg wiśni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najważniejsze w dżemie są wiśnie, dlatego kupujmy te ze sprawdzonego źródła, które mają piękny głęboki kolor i wyrazisty smak.

  • Owoce bez ogonków najpierw należy umyć – partiami płukać chłodną wodą przy użyciu durszlaka. Czyste wiśnie drylujemy – ręcznie lub przy użyciu odpowiedniego sprzętu, po czym wsypujemy do dużego garnka o szerokim i grubym dnie.

  • Cukrem przysypujemy owoce w garnku, całość polewamy sokiem i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby wiśnie nie przywierały do dna.

  • Najważniejsze w gotowaniu dżemu bez żelatyny jest to, aby cały proces rozciągnąć na kilka dni. Wiśnie gotujemy dwa razy dziennie, przez 3 – 4 dni, do czasu uzyskania przez nas wymarzonej konsystencji.

  • Gotowy, ciągle gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

  • Słoiki możemy odstawić w upatrzone miejsce, już normalnie (dnem do dołu), gdy tylko dżem wystygnie.