Domowa konfitura z wiśni: jak zrobić? Łatwy przepis!

Domowa konfitura z wiśni: jak zrobić? Łatwy przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfiturę z wiśni najlepiej zrobić w domu - obędzie się bez ulepszaczy

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Klasyczna, domowa konfitura z wiśni wymaga tylko dwóch składników - świeżych owoców oraz cukru. Sprawdź, jak ją samodzielnie przygotować krok po kroku. Podajemy łatwy przepis!

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 1 kg cukru (można dać mniej w wersji niskosłodzonej)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyte wiśnie wydryluj. Najlepiej robić to ręcznie, wtedy masz pewność, że wszystkie pestki zostaną usunięte. Pomocnym narzędziem będzie tu np. spinacz biurowy, który po rozłożeniu idealnie pomaga w usuwaniu pestek.

  • Przygotowane owoce wrzuć do szerokiego garnka. Unikaj małych garnków, w których wiśnie będą leżały na sobie. Im więcej dotykają dna, tym lepiej.

  • Owoce gotuj na wolnym ogniu. Na początku puszczą sok – można go zebrać lub poczekać, aż odparuje. Po około 90 minutach dodaj cukier i gotuj dalej.

  • Co jakiś czas warto kontrolować gęstość. Kiedy uznasz, że konfitura ma już odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z palnika i jeszcze gorące wiśnie przełóż do słoików i szczelnie zakręć.

Ocena: 2,4