Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami [przetwory z żurawiny]

sezon_na_zurawine_3_oryginalne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chutney najlepiej serwować z daniami mięsnymi
łatwy
50 min
4

Żurawina ma dobroczynny wpływ na organizm, dlatego warto kupować ją świeżą i przyrządzać z niej domowe przetwory. Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami wspaniale łączy smaki kwaśne ze słodkimi. To znakomity dodatek zwłaszcza do mięs. Podajemy sprawdzony przepis!

Żurawina zawiera antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy. Antocyjany należą jednak do nietrwałych barwników. Są szczególnie wrażliwe na długi czas obróbki w wysokiej temperaturze. Dlatego trzeba tak konserwować żurawinę, by zachować ich jak najwięcej.

Chutney z pomidorów i moreli

Klasyczny przepis na dżem z moreli

Morele w syropie

SKŁADNIKI

  • ½ kg jabłek
  • 400 g żurawiny
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g szalotek
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 6 zielonych ziaren kardamonu
  • 25 g masła
  • 400 ml octu winnego
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu około 5 minut.
  • Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.
  • Dodać umytą i zmiksowaną żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.
Dagmara Kijanowska
więcej