Chutney wiśniowy - przepis na aromatyczny sos
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aromatyczny sos doskonale smakuje z pieczonym mięsem - zimnym lub ciepłym, z serem lub na krakersach. Sprawdź, jak zrobić go w swoim domu.
Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami
Przepiórki z wiśniami
Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze
SKŁADNIKI
- 325 g słodkich wiśni
- 1 jabłko - obrane i starte na tarce
- 70 ml octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki włożyć do małego garnka i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Gorący sos przelać do sterylnego słoika i dokładnie zakręcić wieczko.
- Zostawić w temperaturze pokojowej, żeby ostygł.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.