Carskie konfitury z gruszek
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Carskie konfitury z gruszek to stary przepis rosyjski na wykwintny dodatek do mocnej herbaty. Użyty w przepisie szafran i miód dodają delikatnego, lecz wyraźnie wyczuwalnego aromatu.
Jeśli nie chcesz używać pektyny, możesz zwiększyć ilość cukru, licząc 350 g cukru na 500 g obranych gruszek.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- na 1 słoik objętości 500 ml
- 500 g drobnych gruszek bez skóry i gniazd nasiennych
- 2 łyżeczki octu
- 250 ml słodkiego wina białego
- 0,5 cytryny
- 1 łyżka miodu lipowego
- 250 g cukru
- 2-4 nitki szafranu
- 1 łyżeczka pektyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać 2 l wody i zakwasić 2 łyżeczkami octu. Gruszki obrać ze skóry, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Obierki zachować. Kawałki gruszki włożyć do zakwaszonej wody.
- Cytrynę wyszorować i pokroić na cienkie plasterki.
- Wszystkie obierki, gniazda nasienne zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
- Szafran włożyć do kieliszka i zalać odrobiną gorącego wina.
- Połączyć zagrzane wino z maceratem z szafranu, przecedzić. Obierki odcisnąć. Wino powinno być mętne i nieco kleiste od uwolnionej z obierek pektyny.
- Przecedzone wino przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, aby otrzymać syrop.
- Gruszki przełożyć z zakwaszonej wody na durszlak, odsączyć.
- Odsączone kawałki gruszek przełożyć do winnego syropu, dodać cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.
- Owoce w syropie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy gruszki staną się przezroczyste. W trakcie gotowanie nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem.
- Odlać 0,5 szklanki syropu z konfitury, połączyć pektynę z 1 łyżką cukru i dodać do syropu, wymieszać dokładnie, a następnie wlać do konfitury.
- Do konfitury dodać miód. Wszystko razem zagotować, gdy konfitura zacznie wrzeć, gotować jeszcze 1 minutę.
- Konfiturę przelać do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dokładnie zakręcić. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.