Boska czekowiśnia: przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie

Boska czekowiśnia: przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekowiśnia, czyli konfitura z wiśni z dodatkiem kakao i rumu, smakuje naprawdę wybornie

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wiśnie z rumem w czekoladzie, czyli inaczej czekowiśnia to konfitura wiśniowa z dodatkiem kakao i rumu. Dzięki tym dodatkom konfitura zyskuje niepowtarzalny smak i aromat! Łasuchy  będą zachwycone!

Składniki

  • 4 kg dojrzałych wiśni

  • 1 kg cukru

  • 100 g ciemnego kakao

  • 50 g cukru żelującego 3:1

  • 4 duże łyżki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie drylujemy, wkładamy do miski, zasypujemy 100 g cukru i odstawiamy na noc, by puściły sok.

  • Następnego dnia odcedzamy wiśnie z soku, przekładamy je do garnka o dużej średnicy, z grubym dnem, zasypujemy resztą cukru i smażymy na wolnym ogniu, na bardzo małym płomieniu ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszając lub potrząsając garnkiem. Konfitura powinna być gęsta.

  • Pod koniec smażenia dodajemy kakao - łyżką wazową nabieramy trochę soku, który się wytworzył podczas smażenia, wlewamy go do kubka, dodajemy kakao i mieszamy, aż nie będzie grudek i powstanie gładka, półpłynna masa. Tak przygotowane kakao dodajemy do smażących się wiśni i smażymy jeszcze ok. 30 minut.

  • Dodajemy cukier żelujący i rum, smażymy jeszcze 2 minuty i gorące przekładamy do przygotowanych czystych i suchych słoików. Zakręcamy na gorąco, studzimy odwrócone.

Ocena: 4,7