Borówki do mięs z rumem, limonką i kardamonem

Borówki do mięs z rumem, limonką i kardamonem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura z borówek to tradycyjny dodatek np. do szwedzkich pulpetów mięsnych - köttbullar

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Borówki czerwone to baza sosów i konfitur serwowanych z mięsami. Proponujemy wersję z intrygującymi akcentami smakowymi. Sprawdź nasz przepis na borówki do mięs z rumem, limonką oraz kardamonem.

Składniki

  • 1 kg borówek

  • ½ kg cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 limonka

  • płaska łyżeczka kardamonu

  • 75 ml rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte borówki zasypujemy cukrami i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sok z limonki, rum i kardamon.

  • Całość gotujemy aż do zagotowania na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez minimum godzinę.

  • Gęstą masą napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Ocena: 0