Przetwory z rydzów: rydze w maśle

Przetwory z rydzów: rydze w maśle

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które świetnie sprawdzają się na przetwory

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rydze uchodzą za bardzo delikatne i szybko psujące się grzyby. Nie są też bardzo popularnym towarem w sprzedaży. Ale jak już się sami natkniemy na „pole” rydzów, chciałoby się korzystać jak najdłużej z tych niezwykle smacznych grzybów.

Składniki

  • 1 kg kapeluszy

  • 30 dkg masła

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapelusze rydzów przebieramy, czyścimy, myjemy.

  • Umyte i osuszone rydze wkładamy do garnka na stopione wcześniej masło (połowa porcji, czyli 15 dkg).

  • Grzyby dusimy, ale nie zrumieniamy, w trakcie solimy do smaku.

  • Gorące grzyby układamy w gorących wyparzonych słoikach i natychmiast zalewamy wcześniej roztopioną resztką masła.

  • Dokładnie zamykamy słoiki i konserwujemy - dwukrotnie dzień po dniu gotując po godzinie.

  • Tak przygotowane rydze wykorzystujemy smażąc je w maśle, w którym były zakonserwowane.

  • Doskonałe do duszonych mięs, albo po prostu smażone. 

tip dnia

Najsmaczniejsze są oczywiście świeże rydze usmażone na maśle, doprawione wyłącznie solą i pieprzem. Ale ileż można jeść grzybów smażonych, tym bardziej, że niektóre gatunki rydzów (a jest ich kilka, charakterystycznych dla poszczególnych regionów Polski) są niezbyt trwałe. A grzybiarze wiedzą, że jak natkną się na kolonię rydzów, to można je niemal „kosić”. Trzeba więc jakoś je przerobić np. przygotowując rydze w maśle.

Ocena: 0