Mielone grzyby na farsz w słoikach na zimę: przepis konkursowy

2021-03-29
Mielone grzyby na farsz w słoikach na zimę: przepis konkursowy
Autor: thinkstockphotos.com Przy obfitych zbiorach warto część grzybów przechować w postaci gotowego farszu. 
łatwy
30 min
4

Mielone grzyby na farsz do pierogów, krokietów i kotletów w słoikach na zimę to przepis wyróżnionych w konkursie grzybowym. Autorką przepisu na mielone grzyby na farsz jest Teresa Skonieczna, która zdobyła jedną z trzech nagród pocieszenia. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r.

Konkursowe jury wybierając ten przepis doceniło prostotę wykonania i przydatność przetwory z grzybów. Farsz przygotowany według przepisu na mielone grzyby przyda się w każdym gospodarstwie domowym. 

SKŁADNIKI

  • grzyby leśne w dowolnej ilości
  • woda
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby leśne przebrać, opłukać, większe pokroić i obgotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
  • Po ostudzeniu zmielić.
  • Nałożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
  • Gorące słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.