Grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis na zimę

2021-03-29
Grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby, szczególnie prawdziwki, warto przetworzyć na zimę i korzystać z dobrodziejstwa ich smaku przez wszystkie mroźne miesiące.
łatwy
60 min
4

Grzyby pasteryzowane z tymiankiem to świetny przepis na zimowe przetwory z grzybów. Można wykorzystać prawdziwki, jak i podgrzybki (uprzednio obgotowane przez 20 minut w osolonej wodzie), ale także kapelusze dorodnych koźlarzy (trzony są nieomal zdrewniałe i niesmaczne). Maślaki również będą wdzięcznym surowcem. Przed użyciem tak przygotowanych grzybów, należy udusić na tłuszczu cebulę, dołożyć do niej grzyby, razem poddusić, ewentualnie dodać śmietany  i podawać do ziemniaków, ryżu na sypko lub makaronu.

Grzyby w Polsce: kiedy i jak zbierać borowiki, kurki, a kiedy maślaki?

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów prawdziwków, podgrzybków lub samych kapeluszy koźlarzy
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrane grzyby oczyścić przy pomocy miękkiej szczoteczki, ewentualnie jeszcze opłukać pod bieżącą wodą. W mniejszych grzybach skrócić trzony, większe pokroić na plasterki lub w paski. 
  • Dwie szklanki wody zagotować z tymiankiem. Osolić. Dodać grzyby i gotować 20 minut. 
  • Grzyby odcedzić i gorące przełożyć do wyparzonych słoików, dodając tyle wywaru, aby je przykryć, zawartość słoja nie może przekraczać 3/4 wysokości słoika. 
  • Słoiki zamknąć i pasteryzować 45 minut w temperaturze ok. 100°C. Następnego dnia należy powtórzyć pasteryzowanie przez 25 minut. Pasteryzację można przeprowadzić na mokro, jak i na sucho, o czym piszemy więcej tutaj