Sezonowe

Gotuj sezonowo - tak jest najzdrowiej! Czerwiec to sezon na truskawki, szparagi, bób, czereśnie. Kupimy też pyszne młode ziemniaki, kapustę i kalafiory, pyszną kalarepkę i młodą włoszczyznę. Zobacz, co możesz przyrządzić z tych składników.

Sezonowe

Sezonowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie

Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie

Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, warto zrobić z niej użytek. Ugotować z boczkiem i koperkiem! Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i tradycyjnym schabowym. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis

Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis

Tarta z truskawkami będzie doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Jest dość lekka, bo  jej nadzienie stanowią owoce i galaretka. Jednak osoby na diecie powinny zrezygnować z bitej śmietany.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zrazy zawijane z rabarbarem - idealne danie na majowe przyjęcia

Zrazy zawijane z rabarbarem - idealne danie na majowe przyjęcia

Zrazy zawijane to ulubione polskie danie z wołowiny. Nie serwujemy ich na co dzień, gdyż są czasochłonne, ale cenimy to kruche i delikatne mięso przy okazji przyjęć i uroczystości rodzinnych. Przepis na zrazy zawijane jest idealny na majowe przyjęcia. Są równie smakowite, co tradycyjne, a zamiast ogórka zawijamy w mięso - kawałek rabarbaru - równie kwaskowy co korniszon.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]

Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]

Najprostszy przepis na makaron ze szparagami jest najlepszy, gdyż pozwala w pełni cieszyć się smakiem tych wiosennych nowalijek. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią proste dania, bez nadmiaru składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa rybna ze szparagami

Zupa rybna ze szparagami

Do zupy rybnej ze szparagami możemy dodać 2 lub więcej gatunków ryb, im więcej, tym zupa będzie smaczniejsza. Będą do niej pasowały zarówno białe jak i zielone szparagi, w zależności od upodobania. Zupę podajemy z pokrojoną w kromki bagietką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście

Kwiaty cukinii warto zebrać, zanim wykształcą się duże cukinie. Jest to wyjątkowy przysmak, bardzo ceniony we Włoszech, u nas jednak mało dostępny w sklepach. Najpopularniejszym sposobem podania są kwiaty cukinii faszerowane rozmaitymi farszami i smażone w cieście. Tu podajemy przepis na kwiaty cukinii faszerowane mielonym mięsem indyczym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty

Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty

Może brzmi to dość egzotycznie, ale bratki doskonale pasują do dań z makaronem, nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo. Przepis wart wykorzystania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych

Rabarbar pieczony w winie i miodzie z dodatkiem orientalnych przypraw, podany z lodami waniliowymi to doskonały deser dla dorosłych. Co prawda alkohol z niego odparuje w trakcie pieczenia, ale aromat wina i egzotycznych przypraw pozostanie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rybą

Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rybą

Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rybą to propozycja na sycący obiad z piekarnika, pełen smaków i aromatów. Przygotowanie bobu nie jest skomplikowaną czynnością wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i przekąska gotowa. Ważne by go nie rozgotować bo trudniej będzie go obrać. Dla bardziej wybrednych polecamy zapiekankę z bobu i ryby.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

PIECZONY RABARBAR na ciepło podany z zimnymi Z LODAMI to wyśmienity deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Warto jeść rabarbar, gdyż ma działanie prozdrowotne, między innymi zapobiega rakowi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 14