Sezonowe

Gotuj sezonowo - tak jest najzdrowiej! Czerwiec to sezon na truskawki, szparagi, bób, czereśnie. Kupimy też pyszne młode ziemniaki, kapustę i kalafiory, pyszną kalarepkę i młodą włoszczyznę. Zobacz, co możesz przyrządzić z tych składników.

Sezonowe

Sezonowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Zupa z borówek amerykańskich i bananów na soku jabłkowym

Zupa z borówek amerykańskich i bananów na soku jabłkowym

Zupa z borówek amerykańskich i bananów smakuje rewelacyjnie podana w schłodzonych miseczkach. To znakomity przepis na upalne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu

Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu

Zupa jeżynowa to sezonowa gratka dla miłośników zup owocowych. Smak świeżych, leśnych owoców podbity odrobiną cynamonu przyprawia o zawrót głowy. Zupę można jeść na ciepło lub w postaci chłodnika. W tej drugiej wersji warto dodac do niej odrobinę bitej śmietany.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód to wysmakowana przystawka, która zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Nalewka z jeżyn z rumem: lecznicza i pyszna

Nalewka z jeżyn z rumem: lecznicza i pyszna

Nalewka z jeżyn z rumem jest nie tylko bardzo smaczna, ale pomocna przy wielu schorzeniach. W polskich lasach jeżyn jest pod dostatkiem. Korzystaj z tego, bo to skarbnica witamin: C, A, E, K, oraz tych z grupy B. Poza tym te owoce zawierają pierwiastki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki

Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki

Warto mieć w domowej spiżarni kilka słoików korniszonów, a te własnej roboty są najsmaczniejsze. Podajemy tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek [WIDEO]

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek [WIDEO]

Aromat czarnej porzeczki świetnie komponuje się z intensywnym bukietem przypraw korzennych. Dodatek wanilii, cynamonu i goździków nadaje trunkowi nieco orientalny charakter. Podajemy sprawdzony przepis na korzenną nalewkę z czarnej porzeczki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę [WIDEO]

Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę [WIDEO]

Sok z czarnej porzeczki jest łatwy w przygotowaniu i wyborny w smaku, możemy dodać go do herbaty lub rozrobić z wodą. Warto spożywać go zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ posiada dużo witaminy C. Podajemy dobry przepis na sok z czarnej porzeczki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis [WIDEO]

Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis [WIDEO]

Aromatyczne czarne porzeczki stanowią doskonałą bazę do dżemów. Ponieważ owoce zawierają dużo pektyn, nie potrzeba sporych ilości cukru. Podajemy tradycyjny przepis na dżem z czarnej porzeczki.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa

Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa

Słodycz gruszki i orzeźwiająca kwaskowość czerwonych porzeczek - takie połączenie może być tylko smaczne! Proponujemy przepis na niebanalną konfiturę gruszkowo-porzeczkową. To świetna inspiracja na sezonowe przetwory.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Barszcz buraczany z menu Beszamel

Barszcz buraczany z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

Barszcz buraczany z menu beszamel.pol DIETETYCZNIE ma 200 kcal. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 36